Nighthawk.dk

I gang med C#

Skrevet d. 11. May 2022 af Claus Nielsen.

Her ser vi på hvordan du kommer i gang med at programmere i C#, så du er klar til de næste artikler.

Sproget C# er udviklet af Microsoft, og derfor vil også være mest naturligt at udvikle programmer i C# fra Windows. Hvis du bruger Linux eller Mac kan du bruge Mono (og evt. MonoDevelop som IDE), men her fokuserer jeg på Windows.

Visual Studio

Det måske bedste værktøj til udvikling i C# er Visual Studio (og ikke kun "Visual Studio Code"), som du kan downloade en gratis version af fra Microsoft.

Bemærk at Visual Studio også kan alt muligt andet, og helt sikkert også meget mere end du har brug for nu er her, men det er stadig det nemmeste sted at starte.

Til alle øvelserne i denne artikel-serie kan du bruge et projekt af typen "Console App (.NET Framework)" (jeg bruger Visual Studio 2019). Når du laver et nyt projekt af denne type, får du allerede en kodefil (Program.cs), som jeg har ændret en smule her:

using System;

namespace ConsoleAppHelloWorld
{
	class Program
	{
		static void Main(string[] args)
		{
			Console.WriteLine("Hello World!");
		}
	}
}

Jeg har tilføjet en linie, som skriver "Hello World!" ud til os, når programmet virker, og så har jeg slettet nogle af using-linierne i toppen, som vi ikke har brug for.

Du kan compile programmet (oversætte til en form for maskinkode) og køre programmet ved at trykke på F5 i Visual Studio. Når programmet kører vil et sort vindue (konsollen) poppe op, og forsvinde igen med det samme.

Hvis du i stedet starter programmet ved at trykke Ctrl + F5 vil du se konsol-vinduet åbne og skrive "Hello World!", og forblive åbent til du trykker på en tast.

Når du har fået skrevet "Hello World!" i konsollen er du klar - så virker det lille program du har, og det vil være udgangspunktet for alle øvelserne i de næste artikler.

Relaterede ressourcer
C# Grundbog

Niels Hilmar Madsen og Michell Cronberg,
Libris, 2003

×