Nighthawk.dk

Introduktion til 3D Gamestudio

Skrevet d. 28. July 2016 af Claus Nielsen.

Denne guide til spiludvikling vil tage udgangspunkt i 3D Gamestudio (3DGS), der er forholdsvist nemt at lære, men samtidig kan bruges til alle slags spil.

Der er mange forskellige indgangsvinkler til at lave computerspil, og alt efter hvilken type spil, man vil lave, kan det være en fordel at vælge ét værktøj frem for et andet. Her vil vi bruge 3D Gamestudio, der er en programpakke beregnet til mange forskellige typer spil - man kan i princippet lave alle slags spil med den. Desuden er det forholdsvist nemt at komme i gang med 3D Gamestudio, som endda indeholder alle de forskellige værktøjer, du skal bruge.

Der findes fire forskellige udgaver af 3DGS, hvoraf den ene er gratis. Forskellen består i, hvilke features der understøttes (se mere her), og selvom gratis-versionen kan alt det, du har brug for i starten, så skal du f.eks. have Commercial Edition for at bruge shaders og lave multiplayer-spil (selv har jeg altid brugt Commercial-versionen, og har ikke haft behov for at opgradere). Heldigvis kan man altid opgradere på et senere tidspunkt hvis man får lyst, og man kan endda være heldig at vinde en licens til Commercial eller Professional Edition i de konkurrencer der bliver afholdt et par gange om året (se Contests i Acknex User Magazine).

3D Gamestudio indeholder bl.a. følgende:

Acknex 8

Dette er selve spil-motoren (game engine), som kører dit spil: alt hvad du laver i WED, SED, osv. fortæller blot Acknex hvordan dit spil skal se ud, styres, osv. (du skal ikke selv køre acknex.exe, idet du kan køre dit spil fra WED og SED).

SED

Script EDitor. Det er dette program du bruger når du programmerer.

WED

World EDitor. Det er her du opbygger din spilverden.

MED

Model EDitor. Dette værktøj kan bruges til at lave og animere figurer og objekter til dit spil. Det kræver dog noget tid at lære, og der findes mange bedre programmer (f.eks. har jeg Milkshape, men dyrere programmer som 3D Studio MAX er væsentligt bedre). Jeg kommer ikke ind på hvordan man bruger MED, og der findes mange gratis modeller online, se f.eks. Acknex Unlimited.

Installation

Du kan finde 3D Gamestudio på www.3dgamestudio.com. Gå ind på download-siden og hent Gamestudio / A8, og kør dette installationsprogram når det er downloaded: følg intruktionerne, og sørg for at vælge Free Version.

Sample Scripts

Hvis du kigger i den mappe, hvor du har installeret 3D Gamestudio, finder du mappen samples, som indeholder en række forskellige små eksempler på, hvad man kan lave med 3DGS. Bemærk at det kun er små demoer, og ikke store flotte spil, du kan finde her.

Kode-filerne har endelsen .c og kan åbnes i SED: prøv f.eks. knights_on_wheels.c, og tryk så [F6] (Debug -> Run Current i menuen, eller det første af de tre trekant-symboler i toolbaren) - så starter det lille bilspil.

Prøv f.eks. også earthball8.c, clothdemo.c og infinite_terrain.c, eller nogle af de andre .c-filer, men bemærk at ikke alle disse kan køre i gratis-udgaven af 3DGS, da f.eks. shaders kræver Commercial-versionen.

Start Småt

Når du skal til at lave dit eget computerspil, går du måske med en drøm om at lave det nye World of Warcraft, eller noget lignende, hvor mange spillere befinder sig i den samme, store virtuelle verden - selvom det sagtens kan lade sig gøre at lave sådan et spil (nogen har jo allerede gjort det!), så kræver det utroligt meget.

Derfor er det vigtigt at du starter småt. Selvom du måske gerne vil lave et multiplayer-spil, så start alligevel med at arbejde med singleplayer-spil, indtil du bliver god til at bruge dine værktøjer (det er dog ikke så galt at lave multiplayer-spil hvor få spillere kan spille sammen med 3D Gamestudio, men det er stadig væsentligt mere kompliceret end singleplayer, hvis det skal laves ordentligt).

Nyttige Links

Du har brug for mange ting når du skal lave dit spil, men du kan finde rigtig meget der er helt gratis tilgængeligt online. Nedenstående links viser vej til nogle vigtige websider for en 3D Gamestudio-bruger:

Relaterede ressourcer
Acknex Unlimited

Mange ressourcer til 3D Gamestudio.

Se mere her

3D Gamestudio

Game-engine til udvikling af 3D-spil.

Se mere her

×